La descarbonització al sector Químic i Farmacèutic impulsa la recerca de processos de fabricació més eficients i sostenibles
05/12/2023
Així s’explica al Paper sobre Descarbonització i economia circular al sector Químic i Farmacèutic que desenvolupa les conclusions de la jornada organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i AEMES Smart
El sector Químic i Farmacèutic exerceixen un paper crucial en la societat, ja que proporcionen productes essencials per a la salut i la vida quotidiana, però també tenen un impacte significatiu en el medi ambient a causa de la producció de productes químics i emissions de carboni. En aquest enfocament, l'economia circular busca reduir el rebuig i la generació de residus, fomentant la reutilització, el reciclatge i la recuperació de materials en lloc de desencaixar-los. En el sector Farmacèutic i Químic, això implica repensar la cadena de subministrament i producció per maximitzar l'eficiència i minimitzar la generació de residus tòxics.
Així es confirma al Paper Descarbonització i economia circular al sector Químic i Farmacèutic, presentat arran de la jornada homònima que es va celebrar el passat 26 de setembre al BCIN, Badalona Centre Internacional de Negocis, organitzada per l’Àrea Metropolitana de Barcelona i AEMES Smart, amb el suport d’AEBALL/UPMBALL, IREC, Fundació Empresa i Clima, FedeQuim i Reactivació Badalona / Ajuntament de Badalona. A la sessió es va abordar la situació del sector en l’actualitat, i es va posar sobre la taula les oportunitats i els desafiaments que suposa la transició verda per les empreses, tot presentant casos concrets d’experiències i analitzant les dificultats i els avantatges competitius que aporta la descarbonització.
Les principals estratègies de descarbonització en aquest sector passen per una transició a fonts d’energia renovable, una economia circular, una optimització de processos, una recerca i desenvolupament sostenible, així com una gestió efectiva de residus i emissions. Al Paper també es confirma que la reutilització, el reciclatge i la gestió ambiental en la indústria per reduir les emissions de carboni i millorar l'eficiència en l'ús dels recursos naturals generen avantatges competitius i redueixen costos operatius. I que la dependència energètica i els desafiaments relacionats amb els preus de l'energia, poden afectar la competitivitat dels productes en el mercat mundial.
La cadena de valor i l’impacte del sector: la petjada de carboni
La cadena de valor en el sector Farmacèutic i Químic és un procés que involucra múltiples etapes, des de la investigació i desenvolupament de productes fins a la producció, distribució i venda. Cadascuna d'aquestes etapes té un impacte en la petjada de carboni del sector. L’etapa d’investigació i desenvolupament implica la recerca de nous medicaments o productes químics. La posterior producció de productes químics a partir de matèries primeres pot generar una petjada de carboni considerable a causa del consum d'energia i l'alliberament de gasos amb efecte d'hivernacle. L'envasament i transport de productes farmacèutics i químics també contribueixen a la petjada de carboni, especialment si s'utilitzen materials no sostenibles en els envasos o si hi ha una gestió ineficient de la logística. L'ús de productes farmacèutics i químics per part dels consumidors pot tenir impactes indirectes en la petjada de carboni si aquests productes s'utilitzen de manera ineficient.
Com afecta la taxonomia verda a les PiMES?
La taxonomia mediambiental es presenta com un sistema de classificació amb el propòsit d'aclarir i categoritzar les inversions i activitats econòmiques que es consideren sostenibles en el marc del Pacte Verd Europeu. En aquest sentit, la Unió Europea ha establert el Reglament (UE) 2020/852 sobre taxonomia (també conegut com a Reglament de Taxonomia) que defineix els criteris i els requisits de divulgació relacionats amb la sostenibilitat mediambiental per a les activitats econòmiques. És legalment vinculant i té com a objectiu proporcionar una base comuna per a la classificació d'activitats sostenibles a la UE. Les empreses que no compleixin amb els requisits legals relacionats amb la taxonomia verda, poden enfrontar sancions i penalitzacions.
La taxonomia verda proporciona pautes i criteris específics per determinar quines activitats són considerades sostenibles des d’una perspectiva mediambiental. Això pot ajudar a les PiMES a comprendre millor quines pràctiques són beneficioses per al medi ambient i com alinear les seves operacions amb els estàndards de sostenibilitat. A més, les PiMES que puguin demostrar que compleixin amb aquests criteris, podran accedir a finançament i recursos específicament destinats a projectes sostenibles. També podran tenir un avantatge competitiu en comercialitzar els seus productes i serveis com a respectuosos amb el medi ambient. A llarg termini reduirà costos, disminuirà el consum de recursos, augmentarà l'eficiencia operativa, impulsarà la innovació de productes i processos sostenibles, la qual cosa podria portar a noves oportunitats de negoci i creixement.
Reptes i oportunitats per a les empreses
L’economia circular implica un major enfocament en la gestió sostenible de productes químics i materials, la qual cosa requereix que les empreses compleixin amb regulacions més estrictes relacionades amb la seguretat i la gestió de residus químics. A més, l’economia circular promou la reutilització i la reciclabilitat de productes i materials, i això pot impulsar la innovació en la creació de productes farmacèutics i químics més sostenibles, la qual està en línia amb l’adopció de tecnologies més netes i eficients. Es busca reduir la dependència de matèries primeres verges en fomentar la reutilització i el reciclatge de materials, abordant així el desafiament de l’escassetat de matèries primeres. Això pot ajudar les empreses a reduir costos i, potencialment, mitigar la pressió sobre els preus dels medicaments i productes químics.
Entre les oportunitats per a les empreses, destaca l'adopció de tecnologies de fabricació avançades, com la impressió 3D de medicaments, pot reduir el rebuig de materials i recursos en permetre la producció personalitzada i l'optimització dels processos. D’altra banda, l'expansió cap a mercats emergents pot requerir un enfocament en practiques de producció més sostenible per satisfer la creixent demanda. Això pot incloure la consideració d'aspectes ambientals en l'expansió d'operacions.